Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

ASIAKASPALVELU ark. 9-18, la 10-14

045 671 1100

info@raikasilma.fi

Korona-virus desinfiointi

Lue lisää

Rakenteeliset korjaukset, pintojen puhdistukset ja näkyvän haitan poistot on tehtävä ennen otsonointia

Otsonointi ei korjaa homeongelmaa (home/kosteus) mutta toimii rakennekorjausten jälkeen viimeistelevänä hajunpoisto- ja desinfiointimenetelmänä.

 Yhteydenotto

 • Kerro lomakkeella lyhyesti kohteesta: Koko, sijainti ja minkälaiseen haasteeseen toivotte ratkaisua.
 • Vastaamme teille puhelimitse tai sähköpostitse mahdollisimman pian.
*:llä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenotto on sitoumukseton, yhteystietoja ei kerätä eikä luovuteta.

Hajunpoisto

Menetelmät otsonointi, kuivasavukäsittelyt ja odox-erikoispesut

Erilaisia hajunpoistomenetelmiä tarvitaan vaativissa ongelmatilanteissa. Mm. savuvahingot, pitkäaikaisen tupakoinnin aiheuttamat haitat, kalman aiheuttamat hajut sekä eläimistä jääneet hajuhaitat ja allergeenit.

Myös puutteellisen ilmanvaihdon tai home/kosteusvaurion yhteydessä syntyneet sisäilmahaitat vaativat korjaustöiden viimeistelyksi hapettavaa hajunpoistoa.

Hajunpoistossa tarvittavat toimet ovat aina tapauskohtaisia, perus periaatteena on ensin poistaa hajunlähde ja vasta sitten tehdä varsinaiset hajunpoistotoimet.

Ratkaisuna vaativien hajuhaittojen eliminointiin tarjoamme hapettavia hajunpoistoja eli otsonointia ja vetyperoksidipohjaista kuivasavumenetelmää, sekä erikoispesua pinnoille jossa on hajuhaittaa aiheuttavaa jäämää.

 

Otsonointi

OtsonointilaiteOtsonointia voidaan käyttää lähes kaikissa hajunpoisto ongelmissa. Otsonointi on tehokas apu epämiellyttävien hajujen poistoon ja voimakkaina pitoisuuksina myös desinfioi tilat ja irtaimen.

Otsonointi sopii hyvin niin kotiin kuin työpaikalle, hotelleihin, mökkeihin ja ravintoloihin.

Otsonointi soveltuu myös irtaimiston ja tilojen homepölysiivouksen yhteydessä tehtävään viimeistelevään hajunpoistoon.

 • HUOM! Sisäilmahaitoille altistuneelle irtaimen sekä arkistomateriaalin käsittelemiseksi suosittelemme prosessia, joka sisältää desinfioivien menetelmien lisäksi myös manuaalisen puhdistuksen ennen puhtaisiin tiloihin siirtoa. Lue lisää: Irtaimen puhdistus
 • Saneerauskohteissa rakenteiden desinfiointiin ja hajunpoistoon suositellaan vetyperoksidipohjaista ULV-käsittelyä tai kuivasavukäsittelyä. Lue lisää: Desinfiointi

 

Tehoaako otsonointi hajujen lisäksi biologiseen haittaan?

Kuvassa otsoni tuhoaa biologisen haitan, eli mikrobin, solukalvon.Kuvassa otsoni tuhoaa biologisen haitan, eli mikrobin, solukalvon.Kyllä tehoaa. Otsonin hyötyihin kuuluu voimakas hapetusominaisuus. Hapettaminen tarkoittaa sitä että pinnoilla, irtaimessa ja sisäilmassa olevat hajumolekylit sekä biologiset haitat (itiöt, mikrobit, virukset, allergeenit ym.)  tuhoutuvat fyysisesti.

Huom. Biologisen haitan hapettaminen edellyttää aina voimakasta, desinfioivaa otsonikäsittelyä, jonka takia työ kannattaa turvallisuus syistä antaa ammattilaisen tehtäväksi.

INFO: Otsonointi tuhoaa hajuhaittojen lisäksi myös muita orgaanisia haittoja, kuten homeitiöitä, mikrobeja, bakteereja ja viruksia.
 
Esimerkkejä ongelmista
 •  tupakan haju
 •  savuvahingot
 •  homeenhaju
 •  sisäilman tunkkaisuus
 •  irtaimiston tunkkaisuus
 •  ruuan käry
 •  eläinten eritteet
 •  ihmisten eritteet
 •  kalman haju
 •  allergeenit

Huom!

Biologisen haitan (kuten homeitiöiden, mikrobien ja bakteerien) eliminointi otsonilla edellyttää voimakasta ja riittävän pitkäkestoista käsittelyä. Tavallinen hajunpoisto otsonointi ei ole riittävä biologisen haitan poistamiseen.

Teemme voimakkaat kertaotsonoinnit turvallisesti ja tehokkaasti. Työn tehokkuus perustuu tietoon siitä miten voimakas otsonipitoisuus (PPM/m3) tarvitaan haitan poistamiseen sekä käytännön kokemukseen voimakkaiden otsonointien tuottamisesta turvallisesti.

Onko otsonointi turvallinen toimenpide?

Otsonointi tulee suorittaa aina ympäristöä vaarantamatta. Käsiteltävä tila on osastoitava kaasutiiviiksi ja tämän lisäksi on huolehdittava sekä tiedottamisesta että työn valvonnasta. Meillä Vahinkotorjunnassa otsonointityö on ohjattavissa etävalvonnastamme, jolloin riskit ovat nopeasti hallittavissa mikäli poikkeamaa havaitaan.

Otsonikaasu on hengitettynä keuhkoja ja limakalvoja ärsyttävä aine. Ammattilaisen tuottamana palveluna otsonointi on kuitenkin turvallinen eikä työtä suorittavan työntekijän ja ympäristön turvallisuus vaarannu.

Mahdolliset otsonointiin liittyvät haitat tai otsonikaasulle altistumiset aiheutuvat pääsääntöisesti toimenpiteen suorittajan kokemattomuudesta. Emme siis suosittele vuokraotsonaattoreiden käyttöä emmekä otsonoinnin suorittamista itse.

Lue lisää: Otsonoinnin turvallisuuskriteerit

Kuivasavukäsittely

Hajunpoisto ja desinfiointi kuivasavulla.Hajunpoisto ja desinfiointi kuivasavulla.Vetyperoksidipohjainen kuivasavukäsittely on hyvä vaihtoehto otsonille kun olosuhteet estävät otsonin käytön tai kun tehoaineelta edellytetään kykyä poistaa hajuhaittaa myös materiaalin huokosista.

Tälläisia tilanteita ovat pitkäkestoinen hajuhaitta tilassa jossa paljon huokoista pintaa sisältäviä rakenteita (käsittelemätön puu/betoni), sekä irtaimiston käsittelyt tai tuulettuvat, tilat joissa otsonikaasua ei voi käyttää.

Mm. kesämökeillä kuivasavukäsittely antaa usein tehokkaamman hajunpoistotuloksen kuin otsonointi. Kun hajuhaitta on voimakasta, pinttynyt tai kestänyt pitkään, voidaan tarvita sekä otsonointi että kuivasavukäsittelyt.

 

 

Miten kuivasavukäsittely toimii?

Kuivasavu toimii samalla hajunpoisto periaatteella kuin otsoni, eli tuhoaa hapettamalla hajumolekylit, yhdisteet ja hajujen aiheuttajat. Vetyperoksidia ei (kuten ei muitakaan kemikaaleja) ole hyödyllistä käyttää suoraan home/kosteusvaurioon, eli rakennekorjaukset aina ensin!

Kuivasavukäsittelyn haitat?

Kuivasavukäsittelyn haitat ovat hyvin pienet. Kuten kaikki hapettavat hajunpoistomenetelmät (mm. otsonointi), on myös kuivasavu käytön aikana hengitettynä terveydelle haitallista. Kun työn tekee alan ammattilainen, estetään aineiden leviäminen ympäristöön ja huolehditaan riittävän pitkästä varoajasta. Oikein toteutettuna toimenpide on turvallinen sekä tekijälle itselleen että ympäristölle.

 • Kuivasavukäsittelyssä käytettävä tehoaine on vetyperoksidi, joka poistuu täysin muuntuen hapeksi ja vedeksi. Käsittelystä ei siis jää ilmaan, pinnoille eikä irtaimeen haitallisia kemikaalijäämiä.

Lue lisää kuivasavusta

Hajunpoistosta yleistä?

Kuinka kauan hajunpoisto työnä kestää?

Toimenpiteen kestoon vaikuttaa käsiteltävän tilan koko, poistettavan haitan voimakkuus sekä haitan laatu. Voimakkaiden hajuhaittojen ja suuren tilan ollessa kyseessä käsittely vie luonnollisesti enemmän aikaa. Myös syntyneen hajuhaitan elinkaari vaikuttaa hajunpoisto käsittelyajan pituuteen. Pitkän ajan kuluessa syntyneet haitat (mm. tupakka) edellyttää pitkää käsittelyä.

 • Pienet tilat ja lievemmät hajuhaitat on mahdollista saada poistettua jo muutaman tunnin käsittelyllä.
 • Koko asunnon tai kiinteistön kattavaan hajunpoistoon tarvitaan yleisesti 2-3 vuorokautta.

Hajunpoiston valmistuttua noudatamme vielä vähintään 1 vuorokauden varoaikaa, jonka jälkeen tila on jälleen normaalisti käytettävissä.

Akuutin hajuhaitan syntyessä?

Monesti ongelmat syntyvät pikkuhiljaa vuosien saatossa, jolloin hajuhaitta on jo alkanut pinttymään materiaaliin. Tällöin myös hajunpoistomenetelmiltä vaaditaan enemmän.

Akuuteissa ja lyhytkestoisissa vahingoissa (mm. kattila jää liedelle, tulisija tupruttaa sisään, viikonloppuna on tupakoitu asunnossa) on tärkeää reagoida ongelmaan mahdollisimman nopeasti eli heti kun ongelma havaitaan. Tuuletetaan reilusti, ovet ja ikkunat auki, ilmanvaihto täysille. Jos hajun lähteestä on jäänyt vahinkoalueelle jäämää (esim. lieden tai takan lähiympäristöön), tulisi pinnat puhdistaa jäämästä mahdollisimman pian.

Mikäli yllämanitut toimet eivät riitä ja hajuhaittaa edelleen jää, kannattaa soittaa meille. Tässäkin nopeus on hyväksi, mitä pikemmin hajunpoistokäsittelyt tehdään, sitä pienemmällä työllä päästään.