Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

ASIAKASPALVELU ark. 9-18, la 10-14

045 671 1100

info@raikasilma.fi

Korona-virus desinfiointi

Lue lisää

 Yhteydenotto

  • Kerro lomakkeella lyhyesti kohteesta: Koko, sijainti ja minkälaiseen haasteeseen toivotte ratkaisua.
  • Vastaamme teille puhelimitse tai sähköpostitse mahdollisimman pian.
*:llä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenotto on sitoumukseton, yhteystietoja ei kerätä eikä luovuteta.

Kesämökin hajunpoisto

Otsonointi tai kuivasavukäsittely

"Mummon mökin tuoksu" on monelle kesämökin omistajalle tuttu, mutta ei aina niin tervetullut tuoksu. Tunkkainen haju tarttuu helposti tekstiileihin ja vaikuttaa yleiseen viihtyisyyteen. Hajuhaitta voi olla myös terveyshaitta, etenkin jos kärsii allergioista tai hengitystiesairauksista.

 Kesämökkien haasteena ovat suomen olosuhteet. Talven kylmyys ja kosteus yhdessä riittämättömän ilmanvaihdon kanssa synnyttää vuosien saatossa tunkkaisen sisäilman, jonka poistamiseen ei kotikonstit enää riitä.

Tunkkaisuus havaitaan hajuhaittana, ummehtuneena sisäilmana tai "mummonmökin tuoksuna". Haju huomataan usein viimeistään silloin, kun mökillä käynnin jälkeen havaitaan hajun tarttuneen vaatteisiin.

Tunkkaisuus syntyy homeitiöiden lisääntymisestä sisäilmassa. Tämä ei tarkoita että kyseessä olisi varsinainen homeongelma. Homeitiöt lisääntyvät sisäilmassa ihan luonnostaan aina kun olosuhteet ovat otolliset, vaikka rakenteet olisivat kunnossa.

 

Tunkkaisuuden poistaminen

Homeitiöt tunkeutuvat pintamateriaalin mikroskooppisen pieniin huokosiin (myös irtaimessa), siksi tunkkaisen hajun poistamiseen harvoin riittää perinteiset keinot kuten siivous, tuuletus ja tekstiilien pesu. Hajuhaittaa tuottavat itiöt tulee poistaa sisäilmasta, pinnoilta ja irtaimesta hapettavalla ja desinfioivalla hajunpoistolla. Menetelminä käytetään joko voimakasta otsonointia tai vetyperoksidiin pohjautuvaa kuivasavumenetelmää. Haastavissa tilanteissa tehdään tarvittaessa sekä otsonointi että kuivasavukäsittely.

Kesämökin hajunpoisto otsonoinnilla tai kuivasavulla

  • Hapettava hajunpoisto tuhoaa hajun lisäksi myös hajun aiheuttajat, eli sisäilmassa luontaisesti olosuhteiden takia lisääntyneet homeitiöt.
  • Myös irtaimisto on puhdistettavissa homeenhajuista samalla mökin käsittelykerralla. Kalusteet, käyttötavarat, vaatteet ja ohuet kankaat ovat käsiteltävissä. Paksuja pehmusteita (patjat, tyynyt) sisältävä materiaali on haaste.
  • Hajunpoisto- ja desinfiointimenetelminä toimivat otsonikäsittely tai vetyperoksidiin pohjautuva kuivasavu. Käsittelyistä ei jää pintoihin tai sisäilmaan kemikaalijäämiä.

Hajun lähteenä voi olla myös rakenteellista ongelmaa, home- tai kosteusvaurioita.  Rakenteille suositellaan perustutkimusta ennen hajunpoistotoimenpteitä, ja mikäli rakenneongelmaa havaitaan niin korjaukset kannattaa tehdä ennen otsonointia.

  • Mikäli kohteena on peruskorjauksessa oleva mökki/kiinteistö, kannattaa desinfioivat hajunpoistokäsittelyt tehdä siinä vaiheessa kun rakenteet ovat korjattu mutta vielä auki!

Soita ja kysy lisää: 045 671 1100

 

Ilmanvaihdon parannus kesämökeille ja rintamamiestaloille

Kun hajut on poistettu ja jos hajuhaitan taustalla on ollut ilmanvaihdolliset syyt, on hyvä vielä varmistaa riittävä ilman vaihtuvuus jatkossa lisäämällä korvausilman saantia ja varmistamalla että ilma myös poistuu oikeaa reittiä ja riittävän tehokkaasti.

  • Kuvassa esimerkki mobairin helposta ja edullisesta korvausilmaratkaisusta.