Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

ASIAKASPALVELU ark. 9-18, la 10-14

045 671 1100

info@raikasilma.fi

Korona-virus desinfiointi

Lue lisää

 Yhteydenotto

 • Kerro lomakkeella lyhyesti kohteesta: Koko, sijainti ja minkälaiseen haasteeseen toivotte ratkaisua.
 • Vastaamme teille puhelimitse tai sähköpostitse mahdollisimman pian.
*:llä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenotto on sitoumukseton, yhteystietoja ei kerätä eikä luovuteta.

Tupakan hajun poisto

Tupakkapesu, otsonointi ja kuivasavukäsittely

Tupakan hajun poistoa saneerattavassa asunnossa.Tupakan hajun poistoa saneerattavassa asunnossa.Tupakan hajut ja savuvahingot ovat haasteellisia poistettavia. Jo melko lyhytaikainenkin tupakointi tai savuvahinko sisätiloissa aiheuttaa pintoihin kiinnittyvän haitan, jonka poistamiseen tarvitaan pintojen pesua ja hapettavaa hajunpoistoa.

Hajuhaitan poistaminen

Hetkellisen tupakoinnin tai lievän savuvahinkon (kuten takan aiheuttamat) aiheuttamat hajuhaitat saattavat poistua tehokkaalla tuulettamisella. Tuulettamisessa kannattaa hyödyntää rakennuspuhaltimia. 1-3 vuorokauden tuuletus auttaa mikäli vahingosta ei ole muodostunut pinnoille noki/terva/nikotiini -jäämää.

Mikäli tuuletus ei poista hajua tai tupakointi on kestänyt pitkään (useita viikkoja), tarvitaan hapettava hajunpoisto ja mahdollisesti pintojen pesu.

 

Hapettava hajunpoisto

Menetelmässä hajun aiheuttaja, kuten tupakan tai savun pinnoille muodostamat yhdisteet, eliminoidaan tuhoamalla yhdiste hapettamalla. Menetelmää käytetään kun muut tavanomaiset hajunpoistokeinot (siivous, tuuletus) eivät riitä.

 • Toimenpiteessä haitat eli hajumolekylit ja -yhdisteet eliminoidaan pysyvästi joko otsonilla tai vetyperoksidiin pohjautuvalla kuivasavukäsittelyllä.
 • Huom! Pitkään tupakoiduissa kohteissa ja runsaammissa savuvahingoissa pinnat tulee pestä jäämistä ennen hajunpoistokäsittelyjä.

Otsonointi tai vetyperoksidipohjainen kuivasavu

Hapettavia hajunpoistomenetelmiä ovat otsonointi ja vetyperoksidipohjainen kuivasavukäsittely. Otsonointi on yleisin tupakan hajun poistomenetelmä mutta jos hajuhaitta on pinttynyt tai hajulle altistunut materiaali sisältää paljon huokoista pintaa (esim. käsitelemätön puu/betonipinta, mattamaalit), on vetyperoksidipohjainen kuivasavu parempi vaihtoehto. Vaativimmissa tilanteissa käytetään sekä otsonointia että kuivasavua.

Kummassakin menetelmässä hajunpoiston periaate on sama (hapetus) mutta vetyperoksidi aerosolina tunkeutuu paremmin pintamateriaalin huokosiin. Kumpikaan menetelmä jätä pinnoille terveydelle haitallisia kemikaalijäämiä.

Tarvitseeko tupakoitu asunto lisäksi vielä pintaremontoida?

Vuosien tai vuosikymmenten aikana kerääntyneet terva ja nikotiinijäämät aiheuttavat pinnoille pysyviä pinttymiä, joiden eliminoimiseksi on tehtävä kaikki käytettävissä olevat keinot.Jos siis pinnoille on ehtinyt muodostua värimuutoksia (kellastumaa/rusehtumaa), täytyy pinnat vielä tupakkapesun ja hajunpiston jälkeen maalata tai tapetoida. Pitkään tupakoiduissa kohteissa tarvitaan kaikki tehtävissä olevat toimet, jotta asunnosta on mahdollista saada raikas.

Vaativan kohteen työjärjestys on usein seuraavan kaltainen:

 1. Purettavien pintojen/kalusteiden/listojen/tapettien purku
 2. Pesua kestävien pintojen tupakkapesu
 3. Hapettavat hajunpoistot (otsoni ja kuivasavu)
 4. Pintaremontti sulkumaalein ja uudet kalusteet purettujen tilalle

Paljon tupakoidussa kohteessa, mistä tietää kuinka laajamittainen urakka on edessä?

Tupakan hajun poistoon liittyvää urakkaa arvioitaessa on hyvä yrittää selvittää tupakointihistoria eli tupakoinnin määrä, kesto, tapa ja mitä on poltettu. Tämän lisäksi myös pintojen silmämääräinen tarkastelu on tärkeää tehdä. Pinnalle kertyneen jäämän määrää kannattaa myös testata hankaamalla sienellä ja pesuaineella pieneltä alueelta.

Arvioista, historiasta ja merkeistä huolimatta tarkkoja arvioita ei välttämättä voida tehdä. Usein tilanteen laajuus ja mittavuus selviää vasta töiden alettua.

Kysy hajunpoistoa palveluna: 045 671 1100

Ostamassa tai remontoimassa tupakoitua asuntoa?

Miten arvioida tupakan aiheuttaman haitan vaativuutta ja haitan poistoon tarvittavia toimia?

 • Meille tulee usein asiakastilanteita, jossa asiakas on harkitsemassa ostoa tai jo ostanut "hiukan tupakoidun" asunnon, mutta hajuhaitta osoittautuukin arvioitua huomattavasti haasteellisemmaksi.
 • Haitan arvioiminen asuntonäytössä on monesti haasteellista, osittain myös sen takia että ennen näyttöä asunnot usein tuuletetaan huolellisesti ja pidetään viileänä, jolloin hajuhaitat eivät tule esiin.

Vältä ikävät yllätykset

Tupakan aiheuttamaa haittaa arvioitaessa on hyvä pyrkiä selvittämään miten pitkään tilassa on tupakoitu ja millä tavalla. Tupakointiaika määrittää haitan pinttyneisyysasteen ja tupakointi tavat miten voimakas hajuhaitta on kyseessä. Haitan vaativuuteen vaikuttaa merkittävästi tupakoinnin määrä ja tapa, eli kuinka paljon, miten pitkään ja milla tavalla on tupakoitu. Esimerkiksi vapaasti sisällä, vain liesituulettimen alla vai tuuletusparvekkeella.

Nämä kaikki vaikuttavat siihen miten vaativa toimenpide hajun poistaminen kokonaisuudessaan tulee olemaan.

Tarkka arvio ei aina mahdollista

Aina yllämainittuja seikkoja ei ole mahdollista arvioida tarkasti. Tupakoinnin aiheuttamaa haastetta voidaan kuitenkin tarkastella myös aistinvaraisesti tekemällä hajuhaitan ensiarviointi sekä jonkin aikaa tilassa olon jälkeen tarkastella tarttuuko haju vaatteisiin. Silmin voidaan havaita onko pinnoilla nähtävissä tupakan aiheuttamia tummentumia / kellastumia. Pestäviä pintoja (kuten keittiökaapiston ovia) voi testiksi pieneltä alueelta hangata sienellä ja emäksisellä pesuaineella, jolloin nähdään irtoaako tummaa tupakoinnin jättämää likaa ja kirkastuuko väritys.

Hajuhaitan ensiarviointi asuntonäytössä.

 • Hajun aistinvarainen arvio on tehtävä ensimmäisen minuutin aikana, tämän jälkeen nenä alkaa tottumaan
 • Asunnon tulisi olla tuulettamaton ja normaalissa asumislämmössä

Tupakan tummentama pistorasia.Tupakan tummentama pistorasia.

 • Tarkastele erityisesti ovien karmit, listat ja pistorasiat/valokytkimet. Nämä useimmiten kellastuvat ensimmäisenä.
 • Tarkastele myös maalatut seinäpinnat. Tupakointi aiheuttaa usein niin tasaisen kellastuman, että maalipinnan oletetaan olevan väriltään beige, mutta osoittautuukin tupakan kellastuttamaksi ja alunperin valkoiseksi maalipinnaksi.
 • Huomioi asuntonäytöissä onko asunto juuri tuuletettu ja mahdollisesti myös viileä, tai onko ikkunaa parhaillaan avoinna. Näiden toimien taustalla voi olla yritys hetkellisesti minimoida hajuhaittaa.

 

Kun lasket remontille budjettia

Käytä mahdollisuuksien mukaan aina ammattilaista ja mieti kuinka paljon pystyt tekemään itse. Arvioi / pyydä tarjous erikseen asunnon:

 • purkutoimille
 • tupakkapesulle ja hajunpoistotoimille
 • pinteremontille
 • uusille kalusteille

Huomio että pintaremontissa on käytettävä kalliita sulkumaaleja, ja huomioi että todennäköisesti myös lattiamateriaali tulee uusia. Muista selvittää myös asbestin mahdollisuus, mikäli purkutyöt täytyy tehdä asbestityönä, on sillä myös oma hintalappunsa.

 

 

Mikäli edellä mainittuja silmin havaittavia värimuutoksia on nähtävissä, on kyseessä silloin tupakan aiheuttama haitta, jonka poistamiseen tarvitaan kaikki keinot pintaremonttia myöten.